Sağlık

Tencere yemekleri obeziteyi önlüyor!

İSTANBUL (İGFA) –Özellikle son yıllarda yaşam tarzlarının değişmesi, hazır gıdalara online siparişler yoluyla kolay ve hızlı ulaşabilmek gibi nedenlerden dolayı güveç yemekleri hazırlama geleneği ülkemizde giderek azaldı.

Bu konuya dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tencere yemeklerinin hazır yemeklerden çok daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Tencere yemekleri; “Çoğunlukla bitkisel yağlarla yapılması, birçok gıda çeşidini bünyesinde barındırabilmesi, sebze ve baklagilli yemeklerin çeşitlendirilmesi, aroma kullanılmaması gibi birçok nedenden dolayı pişirilmesi hazır ve ev dışı yemeklerden çok daha sağlıklıdır.” -Arttırıcı koruyucu katkı maddeleri” dedi.

Bazı çalışmalara göre tencere yemeklerinin çocukların daha az yağlı yemesini sağladığını, bunun da obezite riskini azalttığını hatırlatan Örnek, “Tencere yemekleri sağlığımız için birçok malzemeyi bir araya getirmenin yanı sıra aile bağlarını güçlendirme etkisi de taşıyor. tüm aileyi aynı masada bir araya getirerek. Anadolu’nun mutfak kültüründe yüzyıllardır varlığını sürdüren çömlek, artık ülkemizin farklı yörelerine ait binlerce yemeğin vazgeçilmez bir parçası. Çömlek binlerce yıl önce insanlığın beslenme düzenini değiştirmiş, ateşte pişirilen yemeklerden suda pişirilen yemeklere geçişi sağlamış; “Farklı malzemelerle yapılan çeşitleriyle günümüz mutfaklarının lezzet şölenlerinde başrol oynuyor” dedi.

İPUÇLARINI PAYLAŞTI

Güveç yemeklerinin en değerli temel malzemelerinin zeytinyağı, soğan, salça/domates ve havuç olduğuna dikkat çeken Örnek, “Sonbahar ve kış için ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, pazı, lahana ve karnabahar vitamin açısından zengindir. ve mineraller ve lif açısından zengin.” Sebzeleri sık sık tüketmek gerekir. Aynı zamanda lif ve protein açısından da zengindir ve kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içerir; “Fasulye, nohut, mercimek, barbunya, bezelye gibi kuru baklagillerin yaz kış fark etmeksizin haftada ortalama iki kez tüketilmesi çok önemli” dedi.

Tencerede pişirmenin tüm faydalarından yararlanabilmek için yemek pişirirken kullanılacak tencerenin malzemesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Örnek, “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik sağlıklı tercihlerin en iyi alternatifleri arasında yer alıyor. tencere. “Teflon, alüminyum gibi malzemelerden yapılmış ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor” diye uyardı.

mamakhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu