İş

EYT faturası kabul edildi

Investing.com – Deprem felaketi nedeniyle 3 haftadır kapalı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi dün açıldı ve gündemin başında EYT yönetmeliği vardı.

Dün TBMM Genel Kurulu’nda Emekli Yaşlılara (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin tüm müzakereler dün yapıldı. 375 sayılı Kanunda tamamlanmıştır.

Genel Kurul’da kabul edilerek hayata geçirilen kanun teklifine göre, emeklilik talebinde bulunanlar, yaş dışında başka şartlar taşımaları halinde yaşlılık veya emeklilik aylığından yararlanacak.

Emekli olduktan sonra 30 gün içinde yeniden işe başlayan tüm çalışanlara %5 takviye primi verilecektir.

İşe alınanlar ile işçi statüsüne geçenlerin emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde iş akdinin feshine ilişkin düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.

İlk kez emekli veya emekli aylığı bağlanıp yaşlılık veya aylık talebi nedeniyle istifa ihbarnamesi verilenler, işe başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde son özel işkolunda sosyal güvenlik primine tabi olarak çalışmaya başlarlarsa, işten ayrılma durumunda, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanır. Patron priminin 5 puana tekabül eden kısmı Hazine tarafından karşılanacak.

SGK takviye primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden bir daha yararlanılamaz.

Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Yazar: Deniz Engin

 

 

haberosmaneli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu