İş

Türkiye’nin hedefi belli! Merkez Bankası’ndaki değişimi böyle yorumladılar

Merkez Bankası Başkanlığı görevinden Hafize Gaye Erkan’ın af talebi üzerine yerine Fatih Karahan’ın atandığı açıklandı. Dün Merkez Bankası Lideri değişikliğini değerlendiren iş dünyasının tepkisi: ”Merkez Bankası’nda herhangi bir gidişat değişikliği olmayacak. “Orta Vadeli Program (OVP) uyumlu politikaların devamını bekliyoruz.” Şey gibiydi. İşte iş dünyası kuruluşlarının değerlendirmelerinin detayları…

OVP UYGUN POLİTİKA

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Lideri Orhan Aydın: İş dünyası olarak Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yürüttüğü politikaların yeni lider Fatih Karahan döneminde de devam edeceğini öngörüyoruz. Ekonomik anlamda Türkiye rotasını OVP ile belirlemiştir. Bu politikalarda bir sapma olacağını düşünmüyoruz. Fatih Karahan’ın liderliğinde yatırımcı dostu klasik ekonomi politikaları devam edecek. İhtiyati tedbirlerden vazgeçilmemeli, tasarruf tedbirlerine uyulmalı, enflasyon baskılanmalı, faiz artışları engellenmeli, yatırım ve üretim odaklı ülkemizin kaynakları verimli kullanılmalıdır.

İSTİKRARLI YAKLAŞIM

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve Catering Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz: Karahan’ın gelecekte de istikrarlı ve sürdürülebilir bir yaklaşıma odaklanacağına inanıyoruz.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca: Gaye Hanım’ın istifası sürdürülebilirliğe zarar verecek olsa da Mehmet Şimşek hâlâ ekonomi yönetiminin başında ve bu iradenin sürdürülebilirliği yük haline geldi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya: Ülkemizin hedeflerine ulaşması için açıklanan ekonomik programın yeni dönemde kararlılıkla uygulanmasını diliyorum.

MALİ DİSİPLİN

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu: Ülkemizde yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte birbiri ardına önemli adımlar atıldı. Finansal istikrar açısından belirlenen politikaların devamlılığı ülkemiz açısından büyük önem taşıyor.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (IHBİR) Başkanı Kazım Taycı: Son dönemde uygulamaya konulan ekonomik planın devamlılığı, ülkemizin geleceği açısından kritik önem taşıyor. Bu çerçevede istikrarlı duruşun yeni dönemde de devam edeceğine olan inancımız tamdır.

JPMORGAN: KARAHAN’IN LİDERLİĞİNDE MERKEZ DAHA FAZLA Şahin OLACAK

ABD’li yatırım bankası JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlık değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. JPMorgan yetkilileri, Para Politikası Kurulu’nun (MPC) artık daha şahin olabileceği yönündeki görüşleri nedeniyle Merkez’deki liderlik değişikliğini enflasyonun ve liranın düşürülmesi açısından olumlu gördüklerini belirtti. Yayımlanan notta şu ifadelere yer verildi: “Para politikasının önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne daha duyarlı olması muhtemel olduğundan faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını bekliyoruz.” Notta, Karahan’ın enflasyonla mücadele için para politikası ile maliye politikası arasında daha fazla uyum sağlamasının beklendiği belirtilirken, TCMB liderliğinin uzun ömürlülüğüne ilişkin belirsizliğin devam ettiği ve politika değişikliğine ilişkin şüpheleri artırdığı belirtildi.

KİŞİLER DEĞİL KURUMLAR ESASTIR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanan Fatih Karahan’ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Bireylerin değil kurumsal yapıların devamı esastır. Karahan başkanlığındaki Merkez Bankası’nın ülkemize ve iş dünyasına kalıcı kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz.

KAYNAK: AKŞAM

haberkozluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu