Haber

Kılıçdaroğlu’nun son sözü asgari ücretlilere: Dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacağız

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan yeni bir video yayınladı. Yüksek kiralara tepki gösteren Kılıçdaroğlu, konut sıkıntısını gidermek ve asgari ücretliyi ev sahibi yapmak için yeni sözünü anlattı.

Kılıçdaroğlu, videoda şunları kaydetti:

“Kıymetli milletim bugünlerde hepimizi mahveden, soframızdaki ekmeğimizi mahveden kira meselesi var. Tabi ki asıl sorun Türkiye’nin kangrenli barınma sorunu. 2002’de nüfusun yüzde 75’i evsizdi. ev sahipleri, bugün bu oran yüzde 55’e düştü.Bu vahim durumu biliyor musunuz?

“YENİ NESİL EV SAHİBİ OLAMAZ”

Yeni nesiller asla konut sahibi olamazlar. Konut fiyatlarındaki artış doları ikiye katladı. Maaşlarına geçersiz enflasyon rakamlarının bile altında zam alan çalışanların ve özellikle milyonlarca taban ücretlinin konut sahibi olması mümkün değil, hayal değil. Bir yılda kiralar yüzde 197 arttı. Taban fiyat 8 bin 500 lira iken, bir evin ortalama kirası 7 bin 400 liraya yükseldi.

“BU GENÇLER KİRAYI NASIL ÖDEYECEK?”

Bir ay boyunca gece gündüz çalış, yük, yük, yük; sonra kazandığın 3 kuruşun 2’si kiraya gidiyor. Erdoğan kapitalizm altında böyle eziliyor. Türkiye’de artan evlilik yaşıyla ilgili konuşan saray mensubu bu gençler bu kiraları nasıl ödeyecek sorusuna verecek bir cevap yok. Çünkü sorunu o yarattı. Konut bölümünü kiralık alana çevirmişler. Buradan çetelere gelir ve servet aktardılar. Çeteler sevinirken, halk anayasal barınma hakkından bile mahrum bırakıldı. Size dramatik bir rakam söyleyeyim. 1984-1999 ortasındaki 15 yılda 1 milyon 139 bin 99 konut yapan TOKİ, son 20 yılda 506 bin 860 konut yaptı. Sizce ev sayısı neden bu kadar az? Çünkü TOKİ başka işlerde barınma dışında beşli çetelere kaynak aktarmak için kullandı.

“TOKİ TEMEL MİSYONUNA ODAKLANACAK”

Açıkça söylemek gerekirse, orta sınıfı, özellikle de yoksulları resmen unuttular. TOKİ’yi de nefessiz bıraktılar. Konut, barınma ve kira krizini çözmek için ikinci yüzyıl programını geliştirdik. Millet İttifakı altında Toplu Konut İdaresi asıl görevi olan sosyal konut üretimine ağırlık verecek.

“MİNİMUM ÜCRETLERİ EV SAHİPLERİNE YAPACAĞIZ”

Bu kapsamda ev sahiplerini Türkiye’de taban fiyatla yaşayan dar gelirli vatandaş haline getireceğiz. Uygun fiyatlı konutta, ihtiyaç sahibi kişilerin gelir durumuna ve hanenin büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Son hedef ise 5 yılda sosyal konut sayısını 4 katına çıkarmak.

“Konut SAHİPLİĞİ ORANI YİNE YÜZDE 75’E ÇIKACAK”

Son olarak ister ayrımcı ister ırkçı desinler, halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bu ülkede ev alamayacak. Bu rezalete son verilecektir. Artık kimse kendi memleketinde yabancı olmayacak. Mültecileri ülkelerine geri gönderdiğimizde fiyatlar istikrara kavuşacak. Ülkemizde konut sahipliği yeniden yüzde 75’e ulaşacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu