Ekonomi

ABD’de bankacılık stresi artıyor

ABD’de orta ölçekli bankalara ilişkin endişeler, First Republic Bank’ın ilk çeyrekte mevduat çıkışının beklenenin üzerinde olduğunu açıklamasının ardından yeniden arttı ve payı rekor seviyeye geriledi.

Sonuç olarak, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank iflaslarının ardından uygulamaya konulan acil durum eklerinden biri olan Fed’in indirim penceresi ve Banka Vadeli Finansman Programı (BTFP) gibi acil durum fonlama fırsatlarına başvurularda artış oldu. son iki hafta içinde

Perşembe günü açıklanan verilere göre, ABD Merkez Bankası finans kurumları 19 Nisan ile biten haftada 143,9 milyar dolar ve 26 Nisan ile biten haftada 155,2 milyar dolar fon sağladı.

Fed’in haftalık bilançosuna göre klasik borç verme programı olan iskonto penceresinden fonlama 19 Nisan haftasında 69,9 milyar dolar olurken, 26 Nisan haftasında 73,9 milyar dolara yükseldi. BTFP fonlaması 74 dolar ve 81,3 dolar oldu. sırasıyla milyar.

İndirim penceresinden fonlama, Mart ayında 152.9 milyar $ ile rekor kırdı, ardından banka gerilimlerinin yatışmasıyla düşüşe geçti.

Fed haftaya ne yapacak?

ABD Merkez Bankası’nın hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonu düşürme çabalarının devamı olarak önümüzdeki hafta faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 5’in üzerine çıkarması bekleniyor. Ancak bankacılık şubesi ile ilgili endişelerin artması bu kararı zorlaştırabilir.

Politika yapıcılar muhtemelen önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda kredi sıkılaştırmasının büyüme üzerindeki etkisinin ne kadar olduğunu değerlendirmeye çalışacaklar.

TD Securities Küresel Faiz Stratejisi Başkanı Priya Misra, “Özellikle sıkılaşan kredi koşulları karşısında ekonominin dayanıklılığını kontrol edecekler. Bazılarının iyileşme konusunda endişeli olup olmadığını dakikalar içinde anlayabiliriz.”

Perşembe günü, zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki düşüşün tüketim harcamalarındaki artışın etkisini azaltması nedeniyle ABD’de büyüme hızının ilk çeyrekte yavaşladığı açıklandı.

Şimdiye kadar Fed, finansal sorunlara acil fonlama adımları ve farklı önlemlerle yanıt vermeyi ve para politikasını bundan farklı tutmayı seçmiştir. Ancak Misra’ya göre bankalardaki sorunlar büyümeyi etkilemeye başlarsa bu durum değişebilir. Misra son durumda Aralık ayının prestijiyle Fed’in iki kez daha 25 baz puanlık faiz artışı yapmasını ve faiz indirimi başvurusunda bulunmasını bekliyor.

habereruh.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu