Ekonomi

Ulusal Menkul Kıymetler Borsası’na perakende yatırımcı katılımı artıyor

En son verilere göre, Ulusal Menkul Kıymetler Borsası’na (NSE) bireysel yatırımcıların katılımı son üç yılda önemli ölçüde arttı; holdinglerin sayısı Eylül 2020’deki %1,85’ten Eylül 2023’te %8,75’e neredeyse beş kat arttı. Perakende hissedarlarının sayısı da her çeyrekte ortalama 500 yeni hissedarın eklenmesiyle 400’ün altından 7.300’ün üzerine çıktı.

2023 yılının Eylül çeyreği, 1.666 yatırımcının eklenmesiyle NSE için rekor bir seviyeye ulaştı. Bu yatırımcıların sahip olduğu hisselerin hacmi de 91,5 lakh’tan 4,33 crore’ye çıktı.

Alım satım faaliyeti açısından, NSE hisseleri Aralık 2022 ile Mart 2023 arasında değer bakımından en çok işlem gören ilk beş hisse senedi arasında yer aldı. Bu arada, gri piyasada NSE hisseleri dört kat fiyat artışı gördü ve parça başına 3.200₹ civarında işlem gördü. Bu, hisse senedine 23 yıllık kazancının yaklaşık 21 katı değer kazandırdı.

Karşılaştırıldığında, listelenen emsalleri BSE ve MCX’in üç yıllık bir dönemde üçe bir oranında fiyat-kazanç (PE) oranları sırasıyla 122x ve 89x oldu. NSE’nin halka arzının zamanlaması belirsizliğini korusa da perakende yatırımcı katılımındaki artış, ülkenin en büyük borsasına olan ilginin arttığını gösteriyor.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu