Haber

Türkiye’nin ilk “cep uydusundan” 1 yılda 10 binin üzerinde veri elde edildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEU) öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Ekibi tarafından tasarlanan ve geçen yıl uzaya gönderilen Türkiye’nin ilk “cep uydusu”ndan bir yılda 10 binden fazla bilgi elde edildi.

Zonguldak BEÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Grizu-263 Uzay Ekibi tarafından temel iletişim olanaklarını gerçekleştirmek üzere tasarlanan ve Space X şirketine ait Falcon 9 roketi ile 13 Ocak’ta uzaya gönderilen Grizu-263A’dan bilgi alındı. 2022, yörüngeye yerleştirildiğinden beri.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından desteklenen “CanSat Competition 2022” model uydu yarışında birinci seçilen Grizu-263A ekibinin koordinatörü Bülent Ekmekçi, uydunun bir yıllık serüvenini gazetecilere anlattı.

Uydudan elde edilen verilere değinen Ekmekçi, “Fırlatıldıktan sonra 13 gün içinde stabilize oldu. Bu dengelemenin ardından sağlıklı bilgiler geldi. Bu bilgilerde sıcaklık verilerini, cayro verilerini ve alt sistemlerimizi kontrol ettik. Güneş panelleri ve verimlilikleri, uydunun test uydusu olma kapasitesiyle ilgili: “Çalışma yapısı hakkında çok fazla bilgi edindik. En önemlisi bağlantının devamlılığı, uydunun iş ve tasarım konusunda nitelikli olması demektir. Bu noktada bizler çok memnunuz” dedi.

Uydu ile ilgili hedeflerine ulaştıklarını belirten Ekmekçi, “Artık yeni uyduların zamanı diyoruz” dedi. ifadesini kullandı.

Ekmekçi, uydunun kutuplar arası yörünge adı verilen “kutup yörüngesinde” döndüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Dönüşünü yaklaşık 1,5 saatte tamamlıyor. Bu da dünyanın çevresini günde 15-16 kez dolaşması anlamına geliyor. Bu dönüşler sırasında dünyanın farklı coğrafi konumları üzerinde hareket ediyor. Aldığımız veriler de birçok kullanıcımız tarafından takip ediliyor. dünyadaki amatör telsizci arkadaşlar. Uydumuz şu ana kadar. 10 saniyede bir veri yazdırıyor. 10 binden fazla doğrulanmış veri var. Bunların bir kısmı seçilmiş, uydumuz da internet üzerinden izlenebiliyor.”

Takım kaptanı Baran Yılmaz da TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’na başvurduklarını ve sürecin devam ettiğini belirtti. Bu yıl Türkiye birincisi.” açıklamasını yaptı.

karakocanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu