Ekonomi

Euro Bölgesi bankalarının kârı arttı

Euro bölgesi bankaları, geçen yılın son çeyreğinde sermaye tamponlarını güçlendirerek tahsil edilemeyen alacaklarını azalttı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), denetim altındaki bankaların 2022’nin son çeyreğine ilişkin sermaye, özkaynak karlılığı ve takipteki alacaklarına ilişkin istatistikleri açıkladı.

Buna göre, Euro Bölgesi’ndeki bankaların mali gücünün temel ölçüsü olan Çekirdek Sermaye Yeterlilik Oranı (Ana Sermaye Yeterlilik Oranı), geçen yılın son çeyreğinde yüzde 14,74’ten yüzde 15,27’ye yükselerek yasal sermaye oranını geçti. Söz konusu oran İspanya’daki bankalarda ortalama %12,6 iken Estonya’daki bankalarda %22,86 oldu.

Özkaynak karlılığı %7,68’e yükseldi

Euro Bölgesi’nde AMB kontrolündeki en büyük bankaların özkaynak karlılığı, yüksek faiz oranlarının bankaların kredi marjlarını artırmasıyla yüzde 7,55’ten yüzde 7,68’e yükseldi. Bu oran, bu istatistiklerin tutulmaya başlandığı 2015 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. 2021’in son çeyreğinde bu oran yüzde 6,70’ti.

Euro bölgesi bankalarında sıkıntılı kredi oranı, 2022’nin son çeyreğinde yüzde 2,28 ile (339 milyar euro) tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

ECB’nin yüksek enflasyon karşısında Temmuz 2022’den bu yana 350 baz puan rekor faiz artırımına gittiği belirtilirken, bu durumun kredi geri ödemelerinde sıkıntı yaşanabileceği paniğine yol açtığı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu