Haber

Başörtüsü olmayan kadınlara ‘yoğurt’ saldırısı! Tutuklama emri

Süt ürünleri pazarından eline aldığı yoğurt kabını kadınların başlarına döken saldırgan hakkında başörtülü olmadıkları gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldı.

22 yaşındaki İranlı Mahsa Amini’nin geçen yıl Eylül ayında İran’da başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde rejim karşıtı protestolar başladı ve çok sayıda kadın sokağa çıkmaya başladı. Başörtüsü zorunluluğuna itiraz ederek başörtüsü olmadan dışarı çıktı.

Son olarak sosyal medyada paylaşılan bir görüntü ülke gündemine düştü. İran’ın Razavi Horasan eyaletine bağlı Torkebe kentinde bir mandıra pazarında İranlı bir erkeğin başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle iki kadınla tartıştığı görüldü. Büyük yankı uyandıran olayın ardından saldırgan hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İran basınında yer alan haberde, Razavi Horasan eyaletinin Torkebe kentindeki savcılık, saldırgan hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirterek, “İki kadına uygunsuz müdahalede bulunarak saldırganın yakalanmasına karar verildi. Başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle.” Öte yandan savcılık, saldırgan hakkında “kamu düzenini bozmak” suçundan ve saldırıya uğrayan iki kadın hakkında “toplumda başörtüsü kuralına uymadıkları” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını bildirdi. Ayrıca başörtüsü takmayan iki kadına hizmet veren market sahibinin uyarıldığı bildirildi.

İran Güzelliği Sipariş Etme ve Şiddetten Kaçınma Merkezi’nden yapılan açıklamada, saldırganın başörtüsü olmayan kadınlara müdahale etmesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Böyle bir müdahale yöntemi doğru değil. Ancak aynı zamanda suçtur” denildi. Kadınların başörtüsü takmaması için.”

Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran’da düzenlenen iftar programının ardından yaptığı konuşmada başörtüsünün dini ve yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Bazıları bu inancı paylaşmayabilir. Bu nedenle kültürel ve dini merkezler ikna için kullanılmalıdır. Başörtüsü takmayanlar ikna edilmelidir. Elbette başörtüsü yasal bir zorunluluk olduğu için toplumun tüm kesimlerinin bu kurala uyması gerekiyor.

Yargı, başörtüsü kanunu ihlallerini dikkatle izleyecek

İran Yargı Lideri Muhsin Ejei bugün yaptığı açıklamada zorunlu başörtüsü kanunu konusunda geri adım atmadıklarını belirterek, “Yargı, başörtüsü kanunu ihlallerini dikkatle takip edecek ve bu konuya özel olarak yaklaşacaktır.”

İran İçişleri Bakanlığı’nın ülkede zorunlu başörtüsü yasasını ihlal edenler hakkında dün yaptığı açıklamada, “Dini ve geleneksel ilke ve değerlerimizde herhangi bir terslik olmamıştır. yargı ve diğer ilgili kurumlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu