Çay Üreticileri Verilen Fiyatı Yetersiz Buldu
GENÇAĞA KARAFAZLI
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan, destek ödemesiyle birlikte Rize mitinginde taze çayın kilosunu 11 lira 30 kuruş olarak açıkladı. Ancak bu rakam çay üreticilerini sevindirmedi. Bir çay üreticisi, “Enflasyon durursa sorun yok ama enflasyon öyle değil. Yüzde 300’e yakın. Çaya ne fiyat verirse versin artık kurtaramıyor” dedi.
Çay üreticileri, dün Rize mitinginde Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 lira 30 kuruş olarak açıkladığı taze çay alım fiyatına tepki gösterdi. Bir üretici, “Yetmez bence. Gübre, işçi, masrafa yetmez. 20 TL olsun isterdi ama bu sefer Türkiye kuru çayı ne kadara piyasadan alacak” derken, başka bir yapımcı “Tatmin edici değil ama gidişata göre normal” dedi.
“DÜŞÜK FİYAT VERİLMİŞ BULUYORUM”
ÇayRizeli bir vatandaş üretici, “Bir Rizeli olarak verilen fiyatı düşük buldum. Bizim emeğimizi biraz yüksek verebilirdi. Çay çok zahmetli bir ürün. Biz Güneysu’luyuz, ben de aynı köydenim. . Verilen fiyatı düşük buldum.”
Bir başka üretici ise, “Tam olarak yeterli olduğunu söylemek zor. Beklentiler oldukça yüksekti. Tarım politikaları gereği sadece çay değil diğer ürünler de var. Birine istediğiniz fiyatı verince diğerlerine de vermek zorunda kalıyorsunuz. . Genelde normal karşılıyorlar. Tabii ‘az’ diyenler de var.” dedi.
“BU FİYAT YETERLİ DEĞİL”
Açıklanan fiyatın üreticinin beklediği seviyede olmadığını belirten bir vatandaş, ” Çay taban fiyat üreticinin beklediği gibi değil çünkü gübre ve diğer maliyetler çok yüksek. Bugün emeği hesaplamak gerekiyor. Bu verilen fiyat, gelecekteki devalüasyonları düşündüğümüzde de yeterli değil. Bugün yüzde 60’ın üzerinde zam yapıldığı söylenebilir ama üretici maliyetlerine baktığımızda ve seçim sonrası maliyeti düşündüğümüzde verilen fiyat yeterli değil” dedi.
Başka bir üretici de, “Yetmez bence. Gübre, işçi, masrafa yetmez. 20 TL’yi çok isterdi ama bu sefer Türkiye kuru çayı piyasadan ne kadara alacak? Kuru çay, Bugün 80 TL olan yaş çayın alış fiyatı 20 TL ise 150- 200 TL oluyor. Rize’de yaş çayın taban fiyatı düşük ama kuru çayın piyasa fiyatını da biz belirliyoruz” dedi. .
“İŞÇİ ÜCRETİ, GÜBRE ÇOK PAHALI”
Diğer çay üreticileri şunları söyledi:
“Çayım yok ama yüzde 64 iyi fiyat. Halk memnun olmadı ama bence 6 aylık süre için makul bir fiyat, sonrasını bilmiyorum. Rize’de.”
“Yüzde 60 çok iyi. Beklediğimizden daha yüksek bir fiyat verdiler.”
“Tatmin edici değil ama duruma göre normal. Vatandaş çok memnun değil.”
“İnsanlar beğenmiyor, fazlasını istiyor ama işçi ücretleri de çok pahalı. Günlük ücretler pahalı, gübreler pahalı.”
Allah başımızdan eksik etmesin ama daha da az fiyat verebilir” dedi.
“ÇAYIN FİYATI NE KADAR ARTIK KORUYAMAZ”
“Enflasyon durursa sorun yok ama enflasyon öyle değil. Yüzde 300’e yakın. Çaya ne fiyat verirse versin artık onu kurtarmıyor. Çayın fiyatı uzun süredir düşük. Ne verirse versin yetmez.Son 30 yıldır düşük fiyatlar veriliyor.İyi fiyat verilse de yetmiyor.69 yaşındayım, bilirim ki eskiden bir kilo çay… 60’larda bir kilo şeker, bir kilo zeytin al. Şimdi nerede? Şimdi en azından enflasyonu karşılasa iyi olur.”
“Açıkladığı fiyat normal ama zamlara göre normal değil. Seçim olmasaydı farklı bir fiyat açıklanırdı ama seçim olduğu için böyle bir fiyat açıkladı. Daha yüksek verebilirdi. seçim olmadı.”
“Çaya düşük fiyat verildi. Herkes öyle diyor. İnsanlar ‘Beklediğimizi bulamadık’ diyor.
“BİZDEN HAYATTA KALDI AMA BENİM OYUM YİNE ONU”
Erdoğan’ı cezaevinde ziyaret ettiğini belirten bir vatandaş, “Memnun kalmadım. Salatalığın ağırlığı 25-30 TL. Emekli olduğumda 527 bin lira emekli maaşım vardı, asgari ücret 270 bin liraydı. asgari ücret geldi, beni geçti, beni yerle bir etti.” Benim oyum Erdoğan ama çaya en az 15 TL vermeliydi. Bir kilo çay, bir kilo şeker alırdı. Tayyip Erdoğan cezaevindeyken onu ziyaret etmiştim. Bizi köleleştirdi ama oyum yine onun” dedi.